Een onzuivere vergelijking van duurzaamheidskenmerken? Misleidend, oordeelt RCC.

Een vergelijking over duurzaamheid maken – mag dat? Ja dat mag, onder voorwaarden. Vuistregel 3 van de Autoriteit Consument & Markt bepaalt o.a. dat:

  • de vergelijking moet gaan over soortgelijke producten,
  • er actuele en objectieve elementen vergeleken moeten worden, en
  • dat de vergelijking moet gaan over een significant kenmerk of duurzaamheidsvoordeel.

Dezelfde voorwaarden zijn te vinden bij Stichting Reclame Code (art. 7 Code voor Duurzaamheidsreclame en art. 13 Nederlandse Reclame Code)

De Reclame Code Commissie (RCC) vond dat ZO Schoon zich op TikTok niet aan die voorwaarden had gehouden bij het maken van een vergelijking met Marcel’s Green Soap. Bij een vergelijking van ‘volume’ tussen twee flessen van 250ml zou blijken dat de ’traditionele handzeep’ van Marcel Green Soap 154 pompjes zou bevatten, en de ‘duurzame schuimzeep’ van ZO Schoon 344 pompjes Door langer te doen met hetzelfde volume ‘heb je minder verpakking nodig, minder zeep om je handen schoon te krijgen, minder energie, minder transport en minder water. Dat is beter voor onze planeet’, aldus ZO schoon.

De RCC vindt deze vergelijking van duurzaamheidsclaims niet op gaan. Er wordt namelijk maar één kenmerk vergelijken: het aantal pompjes. Maar dat is geen wezenlijk kenmerk om te vergelijken volgens de RCC. Er kan namelijk een verschil kan zitten tussen de hoeveelheid werkzame stof per pompje, waardoor je mogelijk (veel) meer pompjes schuim nodig hebt om je handen net zo schoon te krijgen als met minder pompjes zeep. Of dat ook daadwerkelijk zo is, wordt uit de uitspraak niet duidelijk.

Gepost op LinkedIn op 11 januari 2024.

Scroll naar boven