Wat is greenwashing? En hoe voorkom je greenwashing?

Greenwashen kan vele vormen aannemen. Ngo denktank Planet Tracker schreef er een rapport over en noemde het ‘Greenwashing Hydra’ naar de veelkoppige slang uit de Griekse mythologie.

  • Greencrowding – een vorm van greenwashing waarin een aantal partijen een ogenschijnlijk duurzaam initiatief opzetten, maar waar in feite nauwelijks gezamenlijke resultaten bereikt worden.
  • Greenlighting – het uitlichten van een duurzaam product zodat de aandacht afgeleid wordt van andere vervuilende activiteiten van dezelfde organisatie.
  • Greenshifting – als een bedrijf impliceert dat het (alleen) aan de consument is om de uitstoot terug te brengen.
  • Greenlabelling – iets groener voordoen dan het daadwerkelijk is.
  • Greenrinsing – het negatief bijstellen van duurzame doelstellingen voordat ze zijn behaald.
  • Greenhushing – het achter houden van resultaten over duurzaamheid om nader onderzoek (van investeerders) te voorkomen.

Greenlabelling zal waarschijnlijk de categorie zijn die mensen bedoelen of herkennen als het gaat over greenwashing. Het gaat dan over het misleiden van de consument over de duurzaamheid van een product, dienst of bedrijf. Jezelf duurzamer voordoen dat je daadwerkelijk bent. Ook deze manier van greenwashing kan op vele manieren voorkomen.  

Ook hoeft die misleiding niet met opzet te zijn; per ongeluk greenwashen komt ook veel voor. Waar moet je op letten als je wil voorkomen dat je (per ongeluk) greenwasht? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2021 een Leidraad Duurzaamheidsclaims opgesteld om bedrijven te helpen met het formuleren van hun claims. In het algemeen is het belangrijk dat een claim juist en goed onderbouwd is. Deze Leidraad is in 2023 geüpdatet.

Voor meer info, zie:

Het rapport van Planet Tracker vind je hier: The Greenwashing Hydra – Planet Tracker

    Scroll naar boven