Een duurzaamheidsclaim is kort gezegd elke uiting over duurzaamheid die bedoeld is om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Dat wordt door de Autoriteit Consument en Markt heel breed uitgelegd: het gaat om iedere communicatie in beeld of schrift, dus bijvoorbeeld informatie op websites, etiketten, in een bedrijfsnaam, woordgebruik in een filter, maar ook symbolen, kleuren, afbeeldingen of foto’s kunnen hieronder vallen.
Met ‘duurzaamheid’ worden zowel milieuclaims als sociale claims bedoeld en claims over de levensduur van producten, diensten of processen.
Milieuclaims gaan over de ‘milieuvriendelijkheid’ van een product of activiteit: het wekt de indruk dat iets een positieve invloed heeft op het milieu (‘goed voor de planeet‘), geen negatieve invloed heeft op het milieu (‘schoon’, ‘milieuvriendelijk’ of ‘klimaatneutraal’) of dat het minder schade toebrengt in vergelijking met concurrerende goederen of diensten (‘duurzamer’).
Sociale claims gaan bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden (‘Fairtrade‘) of dierenwelzijn (‘Cruelty free’). In het algemeen wekken deze claims de indruk dat wordt voldaan aan bepaalde ethische standaarden.
Levensduur claims gaan over hoe lang een product mee gaat, of het goed te repareren is en of het niet snel kapot gaat.
Deze definities komen uit de Leidraad Duurzaamheidsclaims van de Autoriteit Consument en Markt. Zie hierover ook:
De Leidraad vind je hier: Leidraad Duurzaamheidsclaims | ACM.nl