In een reclame van automerk Lucid wordt een nieuwe elektrische auto gepresenteerd als een ruime auto die snel oplaadt, met een foto van de auto zelf. Tot zo ver geen duurzaamheidsclaims te bekennen. Onderaan de advertentie staat in kleine letters:
‘Lucid Air. 480 – 1111 pk, gecombineerd WLTP-bereik van 660-883 km. 0g CO2/km, 14,1 – 16,6 kwh/100 km. Vanaf € 115.000.”
Er wordt een klacht ingediend over de claim “0g CO2/km”. Het zou praktisch onmogelijk zijn om zonder enige CO2-uitstoot elektrisch te rijden. In Nederland wordt volgens klagers namelijk meestal meer elektriciteit verbruikt dan er aan emissieloze elektriciteit wordt opgewekt. Hierdoor kan de CO2-uitstoot voor bv. het opladen van de elektrische auto – zelfs als de auto voor de deur op zonnepanelen wordt opgeladen – onder de streep nooit gelijk zijn aan 0.
De claim “0g CO2/km” wordt echter niet verder toegelicht en wekt volgens klagers de indruk dat er bij elektrisch rijden helemaal geen CO2-uitstoot plaatsvindt – ook geen indirecte uitstoot tijdens het opladen. Door dit gebrek aan nuance zou een te rooskleurig beeld geschetst worden.
 Lucid zegt dat zij wettelijk verplicht is om deze informatie over de uitstoot van de auto te vermelden, dat het klopt dat de auto 0 CO2 uitstoot en dat de vermelding geen vorm van reclame is. De RCC gaat eerst op het laatste punt in en stelt dat de reclame in zijn geheel, dus inclusief de kleine letters, moet worden aangemerkt als reclame. Dat de mededeling wettelijk verplicht is, maakt daarbij niet uit.
Niet ter discussie staat dat de auto zelf geen uitstoot heeft. Wel is de vraag of uit de claim “0 g CO2/km” voor de consument duidelijk wordt dat sprake is van een testresultaat van gestandaardiseerde metingen volgens een vastgestelde Europese officiële testcyclus, de zogeheten Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (de WLTP-norm). De RCC vindt van niet.
Van de gemiddelde consument o.a. kan niet worden verwacht dat hij weet dat het gaat om een resultaat van een wettelijk voorgeschreven testprocedure. Daarover dient de consument in de advertentie zelf duidelijk geïnformeerd te worden. De RCC vindt dat de uiting deze essentiële informatie mist en daarom misleidend. is.
Uit het bijbehorende persbericht blijkt dat er meer autofabrikanten deze claims gebruiken. Eric Stam en Emmanuel van Ruitenbeek, twee van de ruim 20 klagers, merken daarbij op dat de klacht uitdrukkelijk geen klacht tegen elektrische auto’s is en maar dat het belangrijk blijft om zorgvuldig over duurzaamheid te communiceren. Hoogleraar Marco Te Brömmelstroet is blij met de uitspraak omdat het de indirecte emissies van ook zichtbaar maakt.
De uitspraak is hier te vinden: uitspraak – Stichting Reclame Code
Het persbericht vind je hier: Reclame Code Commissie oordeelt: elektrische automaker Lucid mag niet adverteren met ‘0 gram CO2 /km’ – Duurzaam Ondernemen
Gepost op LinkedIn op 9 februari 2024.