In een interessant onderzoek naar greenwashing ‘incidenten’ (niet per se (rechts)zaken, maar situaties waarbij bedrijven gelinked worden aan misleidende duurzaamheidscommunicatie) lijkt het aantal incidenten wereldwijd met 12% afgenomen te zijn.
Het aantal ‘high risk’ incidenten lijkt echter met 30% toegenomen te zijn. Dit zijn bijv. gevallen waarbij bedrijven met opzet belangrijke informatie over zeer vervuilende activiteiten verzwegen. Bijzonder is dat het aantal incidenten in Nederland het meest is afgenomen (maar liefst 48%), gevolgd door Italië (39%) en Spanje (28%).
Opvallend is verder dat de ‘Food & Beverages’ sector na de fossiele industrie de meeste incidenten zou kennen.
De onderzoekers vermoeden dat de afname te maken heeft met nieuwe regelgeving die in Europa die aangenomen is (Empowering Consumers for the Green Transition – geldend per 2026) of op dit moment uitonderhandeld wordt (Green Claims Directive proposal). Hoewel (b2c) greenwashing al aangepakt kon worden op grond van huidige wet- en regelgeving, is goed denkbaar dat alle aandacht en bewustzijn voor nieuwe regelgeving die dat bestaande kader versterkt, ervoor zorgt dat men bewuster bezig is om greenwashing te voorkomen.
Otto van der Harst van Stichting Reclame Code merkte ook al een afname van het aantal Reclame Code Commissie zaken op. Het feit dat er minder incidenten zijn of minder klachten worden ingediend wil overigens niet direct zeggen dat er dan ook per definitie minder misleidende claims worden gebruikt. Het hele onderzoek van RepRisk is hier te vinden: RepRisk | Decrease in greenwashing for first time in six years.
Gepost op Linkedin op: 31 oktober 2024
